Wednesday, November 2, 2011

Kuih Bakar Kentang

Kenapa la sgt malas sekarang ni.. intai2 je pastu keluar..intai2 je pastu keluar.. aduhaaaaii.. tapi dok dapo rajin la pulak.. ngeeeee.. tak sudah2 mmg keje nyer di dapo je lah.. makan..masak..makan..masak..bila mau abis daaa...

ok lah, nak cite pun takde idea nak karang..huhu..sadis betul kan.. maka nyer terjadi la kuih nih.. tgk kat umah Izah ada, Sue ada..pendek kata byk umah lagi la ada.. so L pun numpang gak la kuih ni supaya bertenggek atas meja umah kita pulak.. mari2 kita mengentang.. meh..


Kuih ni lembut n lemak.. bila geget adussss... org takde gg bagus makan kuih nih..hehhe.. sgt2 direkomenkan.. ok, bawah ni L kasi temfeks itu resefi lah..ada jugak cara2 kat gambar L buat.. saja la nak memudahkan sapa2 nak buat. utk rujukan sendiri jugak.. walaupun senang, tp kalau tak biasa buat lom tentu jadi..tambah lak ngan kepelupaanku ini..ok..jom layan.. 

Sumber: Kak Jun
Intai kat : Izah Daut n Sue
Dari Dapo: Ell 

Kuih Bakar Kentang

Bahan-bahan : (utk 1 family)

2 biji ubi kentang - direbus dan dilecek/kisar (L guna pelecek pisang tu)
1 biji telur
2/3 cawan gula
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan (L guna santan kotak)
pewarna kuning @ hijau
1/3 sdb minyak sapi - dicairkan
3 sdb susu cair 

Cara-cara:

* Kacau telur dan gula.. L guna whisk..
* Masukkan santan..Kacau rata dan tapis..
* Tuang dalam ubi kentang yg dah dilecek dan kacau bg rata n sebati..
* Masukkan minyak sapi yg dicairkan dan sebatikan..
* Sapu loyang/acuan dgn minyak, panaskan sebentar dan tuang adunan.. 
* Masak atas api kecil.. L guna oven, so masa nak panaskan oven tu L letak tros acuan yg da siap berminyak
* Boleh tabur bijan kalau suka.. :)
* L guna acuan tapak gajah, acuan kuih cara n loyang kek kecil.. guna suhu 160'C n bakar 30minit or bila cucuk lidi kuar bersih..done!!

ok, bawah ni L tunjuk step-by-step yg L buat..


1 & 2 - kentang yg direbus dan dilecek dengan pelecek pisang.. 


3 & 4 - pukul telur dan gula..sebati..


5, 6, 7 & 8 - masuk tepung, santan.. kacau sebati.. tapiskan dalam kentang, ratakan dan masuk minyak sapi cair..sebatikan..


9 & 10 - acuan yg L guna.. acuan kuih cara dan acuan tapak gajah.. yg kuih cara tu skali ngap.. luar sgt garing, dalam jd lempong..huhu, tp wa cakap lu, sedaaaaappp..hehehe...

Sangat mudah kan.. godek2 jer, bakar, siap..hehehe.. tunggu sejuk boleh ngap.. bau nyer jgn citer... mmg berlemak la kat umah nih... 



Selamat Mengentang...

No comments:

Post a Comment