Friday, July 22, 2011

14. Durian Oh Durian

Bila tiba musim durian aduuhh... mmg tak tahan hidung la dok hidu bau2an dr merata2 tempat.. kalau dapat makan pulak..mmm.. jari toksah cakap lah.. mmg wangi semerbak harum bau nyer..kalau masa dulu slalu beli longgok dalam raga kat depan pokok buluh..skang ni da jd Mahkota Square Kuantan tempat tu.. tapi skang takde dah.. zaman sekolah lain.. ngan mak abah jalan nya. skang ni jalan ngan encik somi, aduhaiii... lama nyer merayu mintak durian..last2 org lain yg tolong blikan.. kenapa?? sebab encik somi ni ada satu pesen lak bila makan durian.. bibir rasa bengkak n gatal.. erk?? tp layan jugak la kan.. kalau gatal sendiri tanggung la.. tu pasal yg jadi payah sgt nak dapat buah durian tuh..

tapi rabu lepas g pekan sari kat cenderawasih, suamiku beli la jugak kat bini dia yg merengek2 nak jugak..hahaha.. merengek kat umah je hokey..tak sangka lak dia nak beli.. beli yg isi kuning.. mmm, nmpk pun sedap jer.. dipendekkan citer apa lagi.. sang isteri ni da menggelupur cacing kepanasan la nak "menerai" resepi yg org cakap sedap makan kat ikano itu.. sedap ke?? aritu pegi jalan2 kat ikea idak le pulak menyinggah p beli.. gara2 encik somi lagi..huhu..

semalam lepas masak nasi tomato terkancuih tu, petang pulak L siapkan bahan2 nak buat penkek durian.. L cedok kat umah Hasue, pastu g intai kat tingkap2 yg terbukak tu.. CameliaJiya n Noorsha... mmm, gebu2 belaka.. so kat sini L kopipes resepi penkek durian tu.. memandangkan durian tu bau nyer sgt la stiiiim, maka L kasik nama baru Pancake Bantal Bucuk..jom..layan dulu mata bagi segar..


Pancake Durian @ Pancake Bantal Bucuk
Resepi Asal : Camelia
Sumber: Hasue

Bahan2:

utk Kulit:

250 gm tepung gandum
3 biji telur
500ml santan
1/2 cmt garam
esen pewarna .. L guna pes pandan utk warna hijau n vanilla utk warna kuning

untuk Inti:

Whipping cream + Gula (ikut citarasa masing2) .. L guna WC 1 cwn tp tak guna gula cz durian da manis sgt
Isi durian .. L lecek dalam 10 ulas kot.. tak ingat la pulak 

Cara-cara:

1. Kulit : Blend semua bahan
2. Buat dadar nipis2
3. Inti: pukul whipping cream dan gula hingga jadi cream/kental
4. Isi durian dilumat kasar
5. Pancake Durian: Ambil sehelai kulit pancake, letakkan whipcream
6. Kemudian letakkan isi durian diatasnya
7. Lipat dan simpan dalam peti sejuk 1-2 jam

ok..cam biasa ni cara L buat.. 


::cara L.. bancuh telur, garam dan santan.. masukkan dalam tepung.. kacau sebati.. tapiskan..
::panaskan kuali leper n letak satu senduk kecil n ratakan bagi leper
::tunggu kulit masak.. yg ni warna kuning.. ada jugak warna ijau tapi tak tepek la..


ni pulak nak buat inti..
::pukul whipping cream sampai kental.. campur gula kalau nak manis..
::lecekkan durian kasar2.. tak perlu lumat.. L guna 2 jenis durian..


atas ni cara2 melipat pancake bantal bucukku itew.. L guna bahagian licin jadi kulit luar.. yg menggerutu tu dok diam kat dalam.. senangkan..?? jom melipat..hehe..

akhir nya sgt la puashati dapat makan.. malam tu kepanasan makan durian.. sendawa, kentuuuuuut, jari, nafas semuanya bau durian.. haddooi.. kna mencuci bilik termenung 5kali sehari la camni..

ok.. belen ada lagi lam peti.. ari ni nak makan kasi habis sebab nt nak buat benda lain pulak dgn durian tu.. kolesteroooooollll... syuuuh..syuuuuh..

Selamat Mencuba...  

3 comments:

Anonymous said...

kak nak tanya after lipat pankek durian terus masuk peti ais kan??then after 2jam da terus leh makan atau kena kukus??

Anonymous said...

WC tu guna brp byk?

Ell Joella said...

sori dear.. lama tak masuk..bz wat tempahan.. ok, pankek tu da siap lipat, teros masuk peti ais.. after 2hrs da blh makan @ kalau tekan2 pankek tu rasa cam keras sket, blh la ngap :)

WC akak guna 1 cawan.. ada akak tulis kat resepi tu. thanks :)

Post a Comment